„Гробот“ на блескаво светилка, патот до новиот извор на светлина на LED светилки

Датум: 09 / 10 / 2021

По Едисон, кој го монополизира пазарот на капитал, масовно произведени светилки, примената на светилки влезе во ера на брз напредок. Според податоците од истражувањето објавени од Фуке и Пирсон, како што се развиваме од користење рачно изработени свеќи до масовно произведени светилки, трошоците за вештачка светлина Со текот на вековите, тој падна од илјадници фунти по лумен час на дел од дел. Падот на трошоците предизвика потрошувачката на вештачка светлина во 20 век да биде 100,000 пати поголема од онаа во 18 век.

  • Трошењето енергија со лампи со блескаво светло

Енергијата и светлината се толку изобилни што се чини дека пазарот е прифатлив, а скриените опасности од отпадот тивко ја поставија основата. Всушност, трошоците за напојување со вештачка светлина се екстремно високи. Меѓутоа, пред „нафтената криза“ во средината на 1970-тите, глобалните ресурси и економија брзо се развиваа и немаше притисок да се промени статус кво состојбата на енергетскиот отпад.

Со појавата на компактни флуоресцентни светилки (CFL) (чија енергетска ефикасност е пет пати поголема од технологијата на блескаво светилки), загриженоста за потрошувачката на енергија почна да се изложува, блескавите светилки наидоа на сериозни предизвици. Со Филипс и Осрам во 1980 -тите години Кога CFL за првпат беше претставен на пазарот, се појави првата пукнатина во хегемонијата на блескаво светилки.

Кога „ефикасноста“ почна да станува главен збор. Новите технологии беа желни да се редат за да станат „Големи нешта“. Исто така, почнаа да се случуваат и незамисливи работи: „Владата всушност сака да донесе закон за да се отстранат блескаво светилките. ”

  • „Денес, светилките со вжарено светло се скоро исто изумрени како и диносаурусите, и сите очи ја гледаат технологијата ЛЕД што се појавува како лек за„ загадување на животната средина “.

Денес осветлувањето учествува со 19% од глобалната потрошувачка на електрична енергија. Со оглед на фактот дека светилките со вжарено влакно можат ефикасно да губат до 95% од енергијата за да генерираат топлина наместо светлина, с and повеќе земји донесоа закони за намалување на побарувачката за ресурси за осветлување.

Во Обединетото Кралство, осветлувањето троши повеќе од една петтина од вкупната електрична енергија што ја произведуваат електраните, а LED диодите имаат потенцијал да го намалат овој број за најмалку 50%. Статистиките на американското Министерство за енергетика исто така се согласуваат дека се проценува дека до 2025 година „ЛЕР и другото осветлување во цврста состојба можат да ја намалат глобалната потрошувачка на електрична енергија за 50% и да ги намалат емисиите на јаглерод за 258 милиони метрички тони.

Бидејќи луѓето генерално веруваат дека LED диодите можат да заштедат многу енергија, се чини дека светот почна спонтано да ги менува нашите методи на осветлување. Во изминатата деценија, Европската унија постепено ги забрани сите видови светилки со вжарено влакно.

Доверливиот фонд за зачувување на енергијата изјави: Иако историски, можеби „не сме премногу загрижени“ за фактот дека „ефикасноста на светилките е само 10%“ ... Во изминатите неколку години, се појави сосема поинаков став кон осветлувањето. Белата книга „Право светло“ наведе дека овој нов став беше само делумно поттикнат од законодавството, а добрата волја од „зголемената благодарност на јавноста за улогата на доброто осветлување во подобрувањето на домувањето“ го обезбеди остатокот од трансферот на пазарот.

Реалноста е дека индустријата и апаратите за домаќинство дури сега почнуваат да доживуваат постепена промена. Ова се случува затоа што луѓето се надеваат дека постепено ќе ги усвојат новите технологии за заштеда на енергија, како што се LED диоди, за сметка на лампи со блескаво светло. Сега, халогени светилки и компакти Истото важи и за флуоресцентни светилки.

  • Иднината на изворите на светлина

Денес, Европската унија јасно ја дефинираше потребата за замена на изворот на светлина. Историјата на лампи со блескаво светло, исто така, е прекината во Европа. Регулативите бараат: „Минималната ефикасност е 85 лумени по вати, а максималната моќност во мирување е 0.5W. Сите стандардни светилки, флуоресцентни светилки и рефлектори што се продаваат во Европската унија мора да ги исполнуваат барањата за еколошки дизајн.

Овие ги одредуваат барањата за енергетска ефикасност и други фактори како што се животот, времето и ознаката за енергија. Според Европската унија, „Преку заштеда на енергија осветлување, сметките за електрична енергија за домаќинствата може да се намалат за 25 евра годишно. Користејќи LED диоди наместо халогени светилки, можете да го продолжите 20-годишниот одмор на производот до 100 евра. Осветлувањето што штеди енергија може да заштеди енергија секоја недела, бидејќи 11 милиони семејства обезбедуваат една година и емитуваат 120 милијарди американски долари во Европа “.

COB LED светлосна лента